Ce este bine să știm despre polipii gastrici sau duodenali?

Polipii gastrici sau duodenali sunt excrescente aparute la nivel de esofag-stomac-duoden. De cele mai multe ori ei nu determina aparitia nici unei manifestari, atat timp cat au dimensiuni mici. In situatia in care sunt mai mari, apar simptome precum: varsaturi, dureri, greata sau stare de plenitudine abdominala.

Polipii gastrici sunt descoperiti de obicei intamplator in momentul unei endoscopii superioare, moment in care este bine sa fie prelevate mici bucatele de tesut (biopsie) pentru a se determina daca acestia sunt hiperplastici, polipi de glanda fundica sau adenoame.

Polipii hiperplastici apar, in general, in prezenta unei inflamatii cronice precum gastrita sau infectia cu H. pylori si rareori devin cancerosi. Polipii de glanda fundica nu cauzeaza cancer nici ei, decat in foarte rarele situatii in care pacientul sufera de plipoza adenomatoasa familiala. Adenomul este cel mai rar intalnit dintre polipii gastrici, dar cu cel mai mare risc de dezvoltare a cancerului.

Functie de diagnosticul medicului se stabileste tratamentul corect pentru polipi care poate fi atat medicamentos, cat si chirurgical. Daca polipii nu determina probleme de sanatate, e posibil ca medicul sa recomande sa nu fie facut nici un tratament. In situatia in care polipii sunt scosi, dupa interventie, medicul va face o biopsie, ca sa constate daca mai sunt prezente celule canceroase.

Pentru a preveni aparitia polipilor gastrici, se recomanda:

  • consumul de alimente bogate in antioxidanti (vitamina A si vitamina C), precum legumele si fructele proaspete
  • exercitiile fizice regulate
  • evitarea surplusului de kilograme
Știri similare