Prelevare biopsie endoscopică

Biopsia endoscopică este metoda medicală prin care se realizează prelevarea de celule sau probe (bucăți mici) de țesuturi de la nivelul tractului gastrointestinal. Biopsia este o manoperă invazivă , se practică numai atunci când examinările de laborator și imagistice (explorări neinvazive) au fost epuizate și este singura metodă care confirmă diagnosticul histopatologic corect (natură) al unei leziuni.

Prin canalul de lucru al colonoscopului se introduce o pensă de biopsie, care prelevează fragmente de 1-2 mm de mucoasă sau din formațiunile descoperite. Manevra nu este dureroasă, ea nu este resimțită deloc de către pacient.

Pacienții aflați în tratament cu medicamente anticoagulante, trebuie să aducă la cunoștința medicului acest lucru, înainte de prelevarea biopsiei.

În cazul în care prelevarea de țesuturi se va face de la nivel superior (esofag-stomac-duoden), pregătirea se face la fel ca pentru endoscopia digestivă superioară.

În cazul în care prelevarea de țesuturi se va face de la nivel inferior (rect-colon), pregătirea se face la fel ca pentru colonoscopie.

Biopsia endoscopică este necesară atunci când examinările de laborator și imagistice (explorări neinvazive) au fost epuizate și medicul nu are suficiente informații pentru a putea diagnostica o anomalie apărută în zona tractului gastrointestinal.

În general, nu sunt necesare precauții speciale după prelevarea de biopsii. În cazuri selectate, medicul vă va oferi indicații precise cu privire la conduita necesară ( ingestie de lichide reci, amânarea reluării alimentației, etc).