Colonoscopie

Ce înseamnă colonoscopie

Colonoscopia este una dintre cele mai importante, precise si utile investigații din gastroenterologie.
E un procedeu de investigare prin care medicul examinează colonul, observând toate detaliile anatomice și eventualele leziuni de nivel milimetric, precum zone de inflamație sau ulcerație, hemoroizi, diverticuli, zone cu hemoragii, tumori maligne, polipi sau alte formațiuni precanceroase nepolipoide (plate).

colonoscopie

Cum se realizează și cât durează o colonoscopie

Examinarea se realizează cu ajutorul unui colonoscop. Colonoscopul are atașate 2 tuburi. Unul dintre acestea, de cca 1,2-1,8 metri lungime și de maxim 1,5 cm grosime, este subțire și flexibil și are atașată la capăt o camera video care transmite imagini ce pot fi urmărite pe un monitor. Al doilea tub este cel necesar medicului pentru diferite manevre. Acesta este introdus ușor în colon după ce pacientul este sedat și întins lateral, pe partea stângă, cu genunchii la piept. În momentele de început pot apărea ușoare dureri abdominale. În timpul colonoscopiei pot apărea reflexul de eliminare a tubului și emisii de gaze care sunt simptome perfect normale. Pe măsura derulării investigației este posibil ca medicul să îi ceară pacientului să își schimbe poziția. Examinarea durează cca 30 -40 de minute dacă s-au respectat întocmai indicațiile privind pregătirea. După test pacientul va fi urmărit timp de 2 ore până când se termină efectul medicației, moment în care pacientul este complet refăcut și poate pleca acasă.

colonoscopie 2

Ce este bine să faceți înainte de colonoscopie

Înainte de o colonoscopie este necesar ca intestinul gros să fie foarte bine curățat și să nu aibă resturi de materii fecale, de aceea vă recomandăm să urmați pașii de mai jos:

– Cu 2 zile înainte de investigație eliminați alimentele tari, legumele și fructele cu sâmburi / semințe și mâncați doar alimente lichide sau moi, în cantități mai mici decât de obicei.
– Cu 1 zi înainte de investigație mâncați doar alimente lichide precum: supă clară strecurată, zeamă de compot, ceaiuri și faceți o curățare a colonului cu FORTRANS.
– În ziua în care se face investigația, înainte de aceasta nu se mai mănâncă nimic.

Cum se folosește FORTRANS:

Sunt necesare 4 plicuri de FORTRANS (achiziționate din orice farmacie) dizolvate în 4 litri apă. Lichidul rezultat se va bea, câte 1 cană, în zilele și la orele care vă vor fi indicate. Acesta va avea efect laxativ. Pe măsură ce beți soluția de Fortrans, aceasta străbate tubul digestiv pe care îl curăță și se elimina în scaun. Dacă apare senzația de sete sau de gust neplăcut se poate bea după fiecare cană sau la nevoie, câte o înghițitură de apă, ceai îndulcit, suc (necarbogazos, nu cu pulpă).

Pentru ce este necesară colonoscopia

Colonoscopia este necesară pentru  ajută medicul în următoarele situații:
 
  •  depisteze cauza unor anomalii irigografice, a hemoragiilor digestive, a unei diarei cronice.
  •  diagnosticheze sau  urmărească bolile inflamatorii intestinale.
  •  aprecieze riscul de cancer colorectal în funcție de gradul de risc (pacienți cu polipi, cu cancer colo-rectal operat, cu boală inflamatorie intestinală, cu cancer familial).
  •  trateze hemoragia digestivă inferioară.
  •  extragă corpii străini, polipi, etc.

Ce este bine să faceți după colonoscopie

După colonoscopie este recomandat să:

  • Nu conduceți masina timp de 24 de ore.
  • Beți cât mai multe lichide, dar nu alcool.
  • Urmați sfatul medicului legat de momentul când vă puteți relua activitatea normală și alimentația.

Programează-te acum și beneficiază de îngrijire profesionistă, adaptată nevoilor tale specifice!

0774 582 482

Programări: în zilele lucrătoare între 16.00 - 19.00